دیابت یک نوع بیماری مرسوم و شناخته شده مربوط به میزان قند خون است که به راحتی قابل پیشگیری و کنترل است، اما همین بیماری در صورت عدم توجه کافی به آن میتواند انسان را با مشکلات جدی مواجه کند.
قند خون و ایجاد دیابت
دو نوع اصلی دیابت وجود دارد: نوع ۱ و نوع ۲٫ هر دو نوع دیابت بیماریهای مزمن هستند که بدن شما برای کنترل قند خون و یا گلوکز دچار مشکل میشود. گلوکز سوختی است که سلولهای بدن از آن تغذیه میکنند، اما برای ورود به سلولهای بدن نیاز به یک کلید دارند. انسولین این کلید است. بدن افراد مبتلا به دیابت نوع۱ انسولین تولید نمیکند. شما میتوانید تصور کنید که این افراد کلید انسولین را ندارند. در بدن افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، دو مشکل رخ میدهد، یا به انسولین پاسخ نمیدهند و یا اغلب انسولین را به اندازه کافی تولید نمیکنند. شما میتوانید این حالت را به عنوان یک کلید شکسته تصور کنید. هر دو نوع دیابت میتواند منجر به سطح بالای قند خون شود و این حالت خطر عوارض دیابت را افزایش میدهد.
علائم و نشانههای دیابت چه هستند؟
هر دو نوع دیابت، اگر غیر کنترل باشد، علائم مشابهی را نشان میدهند، از جمله:
- تکرر ادرار
- احساس تشنگی و نوشیدن آب زیاد
- احساس گرسنگی زیاد
- احساس خستگی زیاد
- تاری دید
- کاهش التیام زخمها و عدم درمان مناسب
اگر چه بسیاری از علائم دیابت نوع ۱ و نوع ۲ مشابه هستند، اما به حالتهای بسیار متفاوتی در بدن افراد ایجاد میشوند. بسیاری از افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ برای سالهای زیادی علائمی نخواهند داشت، سپس اغلب علائم دیابت نوع ۲ به آرامی در طول زمان افزایش مییابند. برخی افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ تا زمانی که عوارض جدی ایجاد نشوند علائم زیادی ندارند، و وضعیت افزایش قند خون و ابتلای آنها به این بیماری تشخیص داده نمیشود. علائم دیابت نوع ۱ به سرعت و معمولاً طی چندین هفته افزایش مییابد. دیابت نوع ۱ که به عنوان دیابت نوجوانان شناخته شده است، معمولاً در کودکی یا نوجوانی ایجاد میشود، اما ممکن است در طی چندین سال پس از نوجوانی و در جوانی نیز بروز کند.
- این مطلب را نیز بخوانید: دیابت نوع دو فقط یک بیماری نیست!
علل ایجاد دیابت نوع ۱
سیستم ایمنی بدن مسئول مبارزه با مهاجمان خارجی مانند ویروسها و باکتریهای مضر است. در افراد مبتلا به دیابت نوع ۱، سیستم ایمنی بدن سلولهای سالم بدن فرد را به جای مهاجمان خارجی اشتباه میگیرد. سیستم ایمنی بدن را تحریک میکند و سلولهای بتا که تولید کننده انسولین در غده پانکراس هستند را میکشد. پس از این سلولهای بتا تخریب میشود و بدن قادر به تولید انسولین نخواهد بود. محققان نمیدانند چرا سیستم ایمنی بدن سلولهای بدن خود را به عنوان مهاجم دانسته و مورد تهاجم قرار میدهد. این رخداد ممکن است به علت عوامل ژنتیکی و محیطی، مانند قرار گرفتن در معرض ویروسها ارتباط داشته باشد، که تحقیقات برای کشف این علل در حال انجام است.
علل ایجاد دیابت نوع ۲
افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ دارای مقاومت به انسولین هستند، در این مورد بدن هنوز انسولین تولید میکند، اما قادر به استفاده از آن بهطور مؤثر نیست. محققان مطمئن نیستند که چرا برخی افراد به مقاومت در برابر انسولین مبتلا میشوند و برخی نمیتوانند آن را تولید کنند، اما عوامل مختلفی از شیوه زندگی، اضافه وزن و عدم فعالیت، ممکن است این حالات را تشدید کند، سایر عوامل بسیار مهم که قابل تغییر نیستند شامل عوامل ژنتیکی و محیطی میشوند. هنگامی که دیابت نوع ۲ را ایجاد میشود، پانکراس سعی میکند با تولید انسولین بیشتر، کمبود آن را برای جذب قند جبران کند اما از آنجا که سلولهای بدن قادر به استفاده مؤثر از انسولین نیستند، گلوکز در جریان خون انباشته و عواقب بسیار نامطلوبی برای اعضای بدن به همراه خواهد داشت.
شیوع دیابت چقدر است؟
دیابت نوع ۲ بسیار رایجتر از نوع ۱ است. طبق گزارش آمار ملی دیابت در سال ۲۰۱۷، در ایالاتمتحده آمریکا ۳۰ میلیون نفر مبتلا به دیابت بودند که این آمار نزدیک به ۱ در ۱۰ نفر است. در میان تمام افراد مبتلا به دیابت، ۹۰ تا ۹۵ درصد از آنها مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند. درصد افراد مبتلا به دیابت با بالا رفتن سن افزایش مییابد. کمتر از ۱۰ درصد جمعیت کلی مبتلا به دیابت هستند، اما در میان کسانی که ۶۵ ساله هستند، میزان بروز دیابت به ۲۵ درصد میرسد. فقط در حدود ۰٫۱۸ درصد از کودکان زیر ۱۸ سال در سال ۲۰۱۵ دیابت داشتند. نرخ ابتلا به دیابت در مردان و زنان تقریباً برابر است، اما میزان بروز آن در برخی نژادها و قومیتها بیشتر است.