رژیم گیاهخواری نوعی رژیم غذایی مبتنی بر سبزیجات است که هرگونه پختن را منع میکند. در این نوشته قصد داریم ابتدا به فواید گیاهخواری که دلیل اصلی افراد گیاهخوار برای رو آوردن به این رژیم است میپردازیم و سپس معایب رژیم گیاهخواری را بازگو میکنیم.
فواید گیاهخواری
حذف مواد افزودنی و گوشت پخته شده: وقتی گوشت در دمای بالا پخته میشود، ترکیبات شیمیایی خاصی به نام آمینهای هتروسیکلیک ایجاد میشود که ممکن است اثرات سرطانزایی داشته باشد. تحقیقاتی که اخیراً منتشر شده به ارتباط بین مصرف محصولات گوشتی و احتمال افزایش خطر سرطان اشاره کردهاند. هر چه درجه حرارت گوشت پخته شده بالاتر باشد، احتمال خطر ابتلا به سرطان بیشتر خواهد بود.
علاوه بر این در رژیم خام گیاهخواری از گوشت فرآوری شده استفاده نمیشود، بنابراین خطر ابتلا به سرطان کاهش مییابد. گوشتهای فرآوری شده شامل گوشت سرخ شده، هاتداگ و گوشت خرد شده میباشد. از طرف دیگر، پروتئینهای گیاهی حاوی آمینواسیدها، فیبرها و آنتیاکسیدانها بوده و اثرات سرطانزایی ندارند.
برای محیط زیست مفید هستند: بسیاری از مردم برای از بین بردن اثرات کربن ترجیح میدهند مصرف گوشت، ماهی و دیگر مواد غذایی حیوانی را در رژیم خود کاهش دهند. غذاهای گیاهی در قسمت پایین زنجیره غذایی هستند و برای تولید شدن به منابع طبیعی کمتری نیاز دارند. بر اساس گزارشی در مجله آمریکایی Clinical Nutrition تولید غذاهای حیوانی نسبت به مواد گیاهی به آب، زمین، سوخت فسیلی و انرژی بیشتری نیاز دارد.
معایب رژیم گیاهخواری
وجود سبزیها و سایر مواد گیاهی در رژیم غذایی ایدهای عالی است؛ اما رژیمهای گیاهخواری معایبی نیز دارند که بهتر است با آنها آشنا باشید. در زیر برخی از این معایب ذکرشدهاند.
کمبود آمینو اسیدها: آمینو اسیدها ساختارهای پروتئین هستند. آنها به شکلگیری عضله کمک میکنند و برای سلامت سلولی و متابولیسم مهم هستند. رژیمهای کم پروتئین باعث کمبود آمینو اسید میشوند.
کمبود ویتامین B12: شما میتوانید ویتامین B12 را از طریق مصرف گوشت، ماهی، تخممرغ و لبنیات به دست آورید. مصرف نکردن این غذاها گاهی اوقات مشکل ساز است و باعث کمبود ویتامین B12 میشود که مشکلاتی از قبیل خستگی و ضعف را در پی دارد. به همین دلیل توصیه میشود افرادی که رژیم گیاهخواری را دنبال میکنند، مکملهای B12 را مصرف کنند.
- این مطلب را نیز بخوانید: خام گیاهخواری چیست و رژیم غذایی آن چگونه است
افزایش اسید فیتیک: برخی از دانهها و حبوبات مانند سویا و عدس ممکن است حاوی مهار کننده تریپسین باشند که هضم غذا را مشکل میسازد و مانع جذب مواد مغذی میشود. این مهار کنندهها آنزیمهای گوارشی را مسدود کرده و اسید فیتیک موجود در دانهها مانع جذب کلسیم، منیزیم، آهن و روی میشود.
افزایش کربوهیدرات: یکی از رایجترین روندها در بین افراد گیاهخوار این است که آنها تمایل به مصرف بیش از حد کربوهیدراتها و قندها دارند. خوردن بیش از حد کربوهیدراتها میتواند باعث رشد کاندیدا و مخمر و افزایش وزن شود. برخی از آنها توانستهاند این تعادل را به خوبی حفظ کنند، اما این کار به برنامهریزی زیادی نیاز دارد.
خستگی و کمبود انرژی: خستگی و ضعف میتواند ناشی از فقدان ویتامینهای خاصی باشد که معمولاً از گوشت و ماهی میگیریم. این ویتامینها شامل ویتامین B، روی و غیره است.
ضعف عضلات: این امر ممکن است به دلیل فقدان ویتامین یا پروتئین خاصی باشد که ما معمولاً از مصرف گوشت و ماهی دریافت میکنیم.
نکته: رژیم مناسب شامل حدود ۷۰ درصد مواد گیاهی و ۳۰ درصد مواد غذایی حیوانی است. معمولاً حدود ۷۰ درصد مواد غذایی را بهتر است به صورت گیاهی مصرف میکنیم و ۳۰ درصد از رژیم را به گوشت گاو ارگانیک، لبنیات ارگانیک، ماهیهای آزاد (ماهی قزلآلا) و تخممرغ اختصاص دهیم.