بیماری ایدز مرحله نهایی عفونت HIV است. افرادی که داروهای ضد HIV مصرف نمیکنند به احتمال زیاد به بیماری ایدز مبتلا خواهند شد. اگر تشخیص ابتلا به ویروس HIV به سرعت انجام شود؛ با مصرف دارو و کنترل ویروس HIV احتمال خطر ابتلا به ایدز در افراد مبتلا به این ویروس بسیار کم خواهد شد.حتی ممکن است افراد هرگز به بیماری ایدز مبتلا نشوند.
علائم بیماری ایدز
علائم این بیماری ناشی از وجود عفونتهای مختلف در بدن است؛ زیرا در مرحله ایدز فرصت مناسبی برای گسترش عفونت در بدن فراهم میشود. برخی از این علائم عبارتند از:
- لکههای زیر پوست یا درون دهان و بینی
- تاری دید
- اسهال طولانی مدت
- تورم غدد لنفاوی زیر گلو، کشاله ران و زیر بغل
- خستگی مداوم
- تب طولانی مدت
- از دست دادن حافظه
- افسردگی
- ذات الریه
- کاهش وزن شدید
- زخم در دهان یا دستگاه تناسلی
این مطلب را نیز بخوانید: ۱۵ خوراکی مفید برای تقویت سیستم ایمنی بدن
جلوگیری از پیشرفت بیماری ایدز
مهمترین راه برای جلوگیری از بیماری ایدز توقف عملکرد ویروس HIV از راه تشخیص سریع بیماری است. هر زمان ابتلا به ویروس HIV تشخیص داده شد باید هرچه سریعتر مصرف داروها را شروع کرد. هرچه قدر تشخیص بیماری HIV سریعتر انجام شود و مصرف دارو به سرعت صورت گیرد. احتمال ابتلا به بیماری ایدز کاهش یافته و افراد دارای طول عمری طبیعی خواهند بود.
دارو
دو نوع دارو برای افراد مبتلا به HIV وجود دارد. داروهای ضد ویروسی (ART) که فعالیتهای ویروس HIV را سرکوب میکند. داروهای پیشگیرانه PEP که برای افرادی کمتر از ۷۲ ساعت به این ویروس مبتلا شدهاند تجویز میشود. سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است مصرف داروهای PEP در یک دورهای ۲۸ روزه خطر ابتلا به ویروس HIV را تا ۸۰ درصد کاهش میدهد.
سبک زندگی
برخی عوامل خاص در جلوگیری از پیشرفت HIV مؤثر هستند. این عوامل با تقویت سیستم ایمنی بدن به مبارزه با عفونت بدن کمک میکنند.
- کاهش استرس: استرس سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده و فرصت را برای پیشرفت عفونت در بدن مهیا میکند.
- اجتناب از عفونت: افراد مبتلا به HIV باید با اقدامات پیشگیرانه خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهند. برخی از پزشکان توصیه میکنند افراد مبتلا به HIV با واکسینه کردن خود در مقابل برخی بیماریهای عفونی سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنند.
- استفاده از کاندوم: کاندوم بهترین وسیله برای کنترل عفونتهای مقاربتی به شمار میرود. همچنین استفاده از کاندوم خطر انتقال ویروس HIV را کاهش میدهد.
- ترک سیگار: افراد سیگاری بیشتر در خطر ابتلا به عفونت هستند. همچنین خطر ابتلا به سرطانهای خاص، بیماری قلبی و بیماریهای مزمن در این افراد بسیار بالا است.
- ورزش: ورزش منجر به داشتن گردش خون منظم و افزایش ظرفیت ریه و سلامت عمومی بدن میشود.
- رژیم غذایی سالم: غذای سالم نقش مهمی در کنترل عفونت دارد. مصرف مواد غذایی مفید و ترک الکل به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
عوامل مؤثر در پیشرفت بیماری ایدز
- سیگار. به افراد مبتلا به بیماری ایدز توصیه میشود برای حفظ سلامت خود سیگار را ترک کنند. سیگار کشیدن سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند.
- عفونت: وجود عفونت در بدن قبل از ابتلا به بیماری ایدز منجر به ضعف سیستم ایمنی بدن میشود و در پیشرفت بیماری ایدز مؤثر است.
- سن. سلامت جسمانی و سن افراد نیز در کنترل بیماری ایدز تأثیر گذار است.
- ژنتیک. ژنتیک از عوامل مهم در کنترل بیماری ایدز است که متأسفانه فرد در آن نقشی ندارد.
نکته
- افرادی که HIV مثبت دارند و تحت درمان قرار نمیگیرند معمولاً ۲ تا ۱۵ سال مهلت زندگی دارند.
- پس از تشخیص بیماری ایدز افراد حداکثر تا ۳ سال زنده میمانند.
- اگر افراد تحت درمان بیماری ایدز نباشند حداکثر ۱۲ ماه زنده خواهند ماند.
- بر اساس تحقیقات یک فرد ۲۰ ساله مبتلا به ویروس HIV با مصرف داروهای مناسب تا ۷۰ سال میتواند عمر کند.