سکته قلبی یک وضعیت تهدید کنندهای زندگی است. این سکته زمانی رخ میدهد که جریان خون به عضله قلب ناگهان قطع میشود، بنابراین قطع جریان خون منجر به آسیب بافت قلب خواهد شد. معمولاً سکته قلبی بر اثر انسداد ناشی از مواد مضر مانند کلسترول و مواد زائد سلولی ایجاد میشود.
علائم
شایعترین علائم سکته قلبی عبارتند از:
- فشار یا درد در قفسه سینه
- درد در کتف، فک یا سایر قسمتهای فوقانی بدن
- عرق سرد
- تنگی نفس
- حالت تهوع یا استفراغ
- اضطراب
- سرفه
- سرگیجه
- ضربان قلبی سریع و نامنظم
علائم و مقدار شدت درد در افراد مختلف متفاوت است.
علل
هنگامی که یکی از این شریانها مسدود شود مقدار خون وارد شده به عضلات قلب کاهش میابد. این امر میتواند منجر به آسیب دیدگی قلب و عروق شود. عواملی که میتوانند منجر به انسداد شریانهای خون شوند عبارتند از: کلسترول بد، چربی اشباع شده و ترانس چرب.
برخی عوامل مانند
- دیابت
- کم تحرکی
- فشار خون بالا
- چاقی
- سیگار کشیدن
- استعمال مواد مخدر
- افزایش سن
- وجود سابقه بیماری سکته قلبی در خانواده
احتمال سکته قلبی را افزایش میدهد.
- این مطلب را نیز بخوانید: چای اولانگ میتواند سلامت قلب را بهبود بخشد
پیشگیری از سکته قلبی
همانطور که مشاهده شد دلایل اصلی ابتلا به سکته قلبی ناشی از سبک زندگی اشتباه ما است. پیشگیری از سکته شامل دو مرحله است. پیشگیری اولیه و ثانویه. در پیشگیری اولیه تلاش میشود احتمال سکته قلبی در افراد کاسته شود؛ و پیشگیری ثانیه هنگام بروز سکته یا مشاهده علائم سکته صورت میگیرد. هدف از این پیشگیری انجام دستورالعملها برای کاهش آسیبهای قلب و عروق است.
پیشگیری اولیه
در این نوع پیشگیری تلاش میشود تا با دادن آموزشهای لازم درصد بروز سکته در افراد جامعه کاهش پیدا کند. برگزاری جلسات مفید در مورد تغییر سبک زندگی برای افراد مختلف تا حدودی میتواند از بروز سکته قلبی جلوگیری کند. در این جلسات در مورد رژیم غذایی مناسب برای افراد سالمند یا افراد چاق صحبت میشود. همچنین در مورد انجام تمرینات ورزشی و ترک مواد مخدر و الکل آنها را راهنمایی میکنند.
- یک رژیم غذایی سالم باید شامل غلات، سبزیها، میوه و پروتئین باشد. همچنین برای کاهش خطر سکته قلبی باید مواد غذایی مضر شامل قند، چربیهای اشباع شده و چربی ترانس و کلسترول را در رژیم غذایی محدود کرد یا کاملاً حذف نمود.
- فعالیتهای ورزشی باید در چند نوبت در هفته به شکل منظم انجام شود. انجام منظم ورزش میتواند سلامت قلب و عروق را شامل شود. انجام فعالیتهای ورزشی به کم کردن وزن نیز کمک میکند. بنا به تحقیقات انجام شده میزان چربی موجود در اطراف شکم رابطه مستقیم با احتمال خطر سکته قلبی دارد؛ بنابراین میتوان گفت ورزش یک روش مناسب برای رسیدن به تناسب اندام نیز هست.
- وجود اضطراب و استرس در افراد میتواند منجر به ایجاد فشار بر روی سیستم قلب و عروق شود. ورزش مخصوصاً ورزشهای هوازی یک شیوه مناسب برای کاهش استرس و رهایی از فشار وارد بر قلب و عروق است.
- ترک سیگار و مواد مخدر نیز در سلامت سیستم قلبی عروقی مؤثر است سیگار کشیدن دلیل اصلی غلظت خون است. ترک سیگار میتواند تا حد بسیاری در کاهش ابتلا به سکته قلبی و مرگ و میر ناشی از آن کمک کند.
- مصرف داروهای کاهش چربی، داروهای کاهش فشار خون و داروهای کنترل دیابت برای افرادی که با تغییر در سبک زندگی سالم هنوز نیاز به کمک دارند پیشنهاد میشود.
پیشگیری ثانویه
پیشگیری ثانویه شامل مصرف داروهایی مانند. آسپرین، بتابلوکرها، مهارکنندههای آنزیم تبدیل آنژیوتانسین میشود.
- آسپرین. تحقیقات نشان دادهاند که مصرف آسپرین بلافاصله بعد از مشاهدهای علائم سکته قلبی منجر به کاهش ۱۲ درصدی میزان مرگ و میر ناشی از سکته میشود. همچنین ۳۱ درصد احتمال کسته مجدد را کاهش میدهد.
- مسدود کنندههای بتا. مصرف این داروها بروز مرگ ناگهانی بر اثر سکته قلبی را کاهش میدهد. این داروها با نام پروپرانولول، تیمولول و متپرولول در دسترس هستند. مصرف دو سال این داروها میتواند مرگ ناشی از کسته قلبی را تا ۴۲ درصد کاهش دهد. معمولاً عوارض جانبی برای این داروها مشخص نشده است.
- مهارکنندههای آنزیم تبدیل آنژیوتانسین. بنا به تحقیقات انجام شده کاهش کلسترول خطر ابتلا به ایسکمی عروق کرونری را کاهش میدهد. در نتیجه خطر سکته قلبی کاهش مییابد. استالینها مؤثرترین نوع داروها برای کاهش خطر سکتههای منجر به مرگ و میر است. شواهد کافی وجود دارد این دارو میزان کلسترول خون را کاهش میدهد.