گاهی اوقات وجود درد شکم، شما را مجبور به مراجعه به پزشک میکند و در آزمایشها مشخص میشود بیماری شما سلیاک یا زخم در روده نیست. نتایج نشان میدهند بیماری شما سندروم روده تحریک پذیر یا بیماری IBS است. اما این بیماری دقیقا چیست؟
بیماری IBS چیست؟
IBS یک اختلال شدید است. این اختلال موجب گرفتگی شکم، نفخ و گاز همچنین عادات نامنظم رودهای مانند اسهال و یبوست میشود. بدتر از همه اینکه تا کنون علل مشخصی برای این اختلال پیدا نشده است. میتوان گفت این اختلال یک بیماری با درمان قطعی نیست. در این بیماری تنها میتوان علائم را مدیریت کرد. بیماری IBS در زنان و مردان مشاهده میشود. این اختلال در زنان جوانتر بین ۱۸ تا ۴۰ سال بیش از زنان مسن دیده شده است.
علائم بیماری IBS
این بیماری در افراد مختلف علائم متفاوتی دارد. برخی افراد مبتلا به بیماری IBS در کنار ناراحتی گوارش دچار علائم زیر نیز میشوند.
- کمر درد
- سر درد
- خستگی
- حالت تهوع
- مشکلات مثانه
- و در زنان مشکلات زنانه نیز مشاهده شده است.
تاثیر بیماری IBS بر روز زندگی افراد
- در بعضی افراد این علائم به قدری شدید است که این افراد تا بهبود شرایط مجبور به ماندن در رختخواب میشوند.
- اغلب افراد مبتلا به این سندروم دچار انزوا میشوند و اعتماد به نفس خود را برای حضور در جامعه از دست میدهند.
- این سندروم منجر به ایجاد حرکات غیر قابل پیش بینی در روده میشود و این یعنی مدام باید توالت در دسترس باشد.
- این بیماری رابطه عاطفی و اجتماعی افراد را تحت تأثیر قرار میدهد.
- گاهی اوقات این بیماری منجر به بالا رفتن اضطراب و افسردگی در افراد میشود.
تشخیص
اغلب افراد به دلیل مشکل درد در شکم به پزشک مراجعه میکنند. پزشک سابقه بیمار را بررسی کرده و برای تشخیص بیماری التهاب روده از او آزمایشهایی میگیرد. پس از مشخص شدن ابتلا به بیماری IBS فرد به متخصص ارجاع داده میشود. ممکن است درد بیمار ناشی از التهاب روده غیر از سندروم روده تحریک پذیر باشد. برای اطمینان از ابتلا به بیماری IBS باید در طی سه هفته علاوه بر درد شدید شکم موارد زیر نیز وجود داشته باشد.
- وجود مشکلات در دفع ادرار
- تغییر در حجم مدفوع
- تغییر شکل مدفوع
- اسهال شدید یا یبوست طولانی مدت
نکات کشف شده از این بیماری تا کنون
- شیوه زندگی و رژیم غذایی در بروز این بیماری نقش مهمی دارد. علاوه بر رژیم غذایی استرس نیز بیتأثیر نیست.
- برخی دانشمندان معتقد هستند که وجود نوعی باکتری در روده منجر به ایجاد این بیماری میشود. نکته اینجاست که در روده تعداد زیادی باکتری وجود دارد و معلوم نیست که کدام باکتری منجر به ایجاد این سندروم میشود.
- البته به طور قطع مشخص شده است که استرس نقش اساسی در ایجاد این بیماری دارد. بنا به تحقیقات انجام شده مغز و روده ارتباط بیشتری نسبت به آنچه قبلاً تصور میشد دارند. بنابراین افرادی که بیشتر دچار استرس یا اضطراب میشوند باید به فکر کاهش میزان استرس خود باشند. شاید استفاده از مواد آرام بخش مفید باشد.
- قطعاً بیماری IBS دلایل دیگری نیز دارد؛ که محققان امروزه به دنبال آنها هستند و همچنان مطالعه در مورد این سندروم ادامه دارد، تا با پیدا کردن علل آن راه درمان این بیماری را هرچه سریعتر پیدا کنند.