پوسیدگی دندان در واقع نرمشدگی مینای دندان شماست و به آسیبِ ساختار دندان، ناشی از ایجاد اسید اشاره دارد. سرانجام، درصورتیکه این از دست رفتن مواد معدنی از مینای دندان درمان نشود، یک کرمخوردگی، یا سوراخ در دندان ایجاد میشود. بدون درمان، این سوراخها میتوانند در طول زمان، رشد بیشتری داشته و به احتمال زیاد کل دندانها را خراب کنند. پلاکهای اسیدی میتوانند در لایه بعدی دندان (عاج دندان) نفوذ کنند و در نهایت به یک کرمخوردگی ریشهای بیانجامند. در نتیجه، اعصاب دندانهای شما مشخص شده و ممکن است در زمان خوردن یا نوشیدن احساس درد کنید. درصورتیکه شما در نزدیکی ریشه دندانهایتان احساس درد کنید، احتمال اینکه نوعی پوسیدگی دندان داشته باشد، وجود دارد و بایستی با یک متخصص دندانپزشکی مشورت کنید.
دلایل کرمخوردگیها و پوسیدگی دندان
دلایل اصلی پوسیدگی دندان، استفاده از مواد قندی، غذاهای چسبنده و مشروبات است. هرچه قند بیشتری مصرف شود، اسید بیشتری در دهانتان وجود خواهد داشت، که به پوسیدگی منجر میشود. زمانی که شما اسنکهای قنددار میخورید، دندانهای شما نسبت به آسیب از جانب اسیدها برای ۲۰ دقیقه بعدی آسیبپذیر خواهند بود. دانستن دلایل پوسیدگی دندان برای اینکه بتوانید راهکار مناسب برای مراقبت از دندانها و سلامتیتان را یاد بگیرید، اهمیت دارد. عوامل کرمخوردگی و پوسیدگی دندان که باید حواستان به آنها باشد، به شرح زیر هستند:
۱٫ بهداشت دهانی ضعیف
منظم مسواک نزدن به دندان اجازه میدهد تا پلاک ایجاد شود و به مینای دندانتان حمله کند. پس مراقبت های بهداشتی مانند مسواک و استفاده از نخ دندان آنهم به طور منظم بسیار مفید است.
۲٫ تشکیل پلاک
پلاک زمانی ایجاد میشود که باکتری، اسید، مواد غذایی و بزاق همگی در دهان شما جمع شوند. این پلاک به دندانهای شما چسبیده و در طول زمان ایجاد میشود. اسید موجود در پلاک به مینای دندانهایتان حملهور شده و در نهایت میتواند منجر به سوراخهایی در دهان شما شود.
۳٫ دهان خشک
بزاق به شسته شدن پلاک از دندانتان کمک میکند. اگر شما دهانی خشک با بزاق کمی داشته باشید، پلاک ممکن است سریعاً ایجاد شود.
۴٫ خوردن و آشامیدن
این همانجایی است که همه چیز از آن آغاز میشود. مادامیکه همه ما میبایست برای زندگی بخوریم و بنوشید، هیچ راهی وجود ندارد که از این مسئله فرار کنیم، که نقش مهمی در ایجاد کرمخوردگیها دارد. زمانی که میخورید یا میآشامید، کربوهیدراتها تا زمانی که مسواک نزنید، روی دندانهایتان میمانند. بعد از مسواک زدن، ممکن است نتوانید همه مواد غذایی یا کربوهیدرات را از دندانهایتان پاک کنید. غذاهایی که تمایل دارند تا در دندانهای شما گیر کنند، میتوانند خطر کرمخوردگی دندان را افزایش دهند. به طور منظم مسواک بزنید، خصوصاً بعد از خوردن شیر، سودا یا بعد از خوردن میوه خشک شده، غذای آماده صبحانه (غلات) خشک، آبنبات سفت، کارامل، تافی، مویز، غذاهای آماده صبحانه (غلات) قنددار، شیرینیها و آدامسهای نعناعی.
۵٫ باکتری و اسید
درحالیکه بیشتر افراد نمیخواهند در مورد آن فکر کنند، باکتریها به طور طبیعی در دهان شما زندگی میکنند. زمانی که این باکتریها از کربوهیدراتهای موجود روی دندانهای شما تغذیه کنند، اسید تشکیل میشود.
۶٫ مشکلات پزشکی
میتوانند در یک کرمخوردگی دندان نقش داشته باشند و موجب شوند تا اسید معده شما به دهانتان باز گردد. پرخوری خطر کرمخوردگی دندان را زمانیکه در برابر اسید معده و استفراغ مکرر قرار گیرند، نمایان میشوند. علاوه بر این، برخی انواع درمان سرطان که سر و گردن را در معرض انتشار پرتو قرار میدهد، میتواند کرمخوردگی دندان را با تغییر ساختار بزاق جهت ارتقای افزایش رشد باکتری افزایش دهد.
نشانههای پوسیدگی دندان و کرمخوردگیها
با پیشرفت پوسیدگی دندان، نشانههای کرمخوردگی ظاهر میشود. اگر شما متوجه هر یک از نشانههای رایج کرمخوردگی شدید، هرچه سریعتر به دندانپزشک خود مراجعه کنید. اگر نشانههای اولیه شناسایی شوند، درمان کرمخوردگی سریعتر و آسانتری رخ خواهد داد. دندانهای خود را تحت مراقبت بگیرید و مراقب این نشانههای کرمخوردگی باشید:
- درد: یک دنداندرد، یکی از رایجترین نشانههای کرمخوردگی است.
- فشار: افزایش حساسیت دندان و درد در زمان جویدن میتواند نمایانگر کرمخوردگی باشد.
- حفرهها: نشانههای کرمخوردگی ممکن است سوراخی قابلتوجه یا حفره در دندانهای تحت تأثیر قرارگرفته باشد. گاهی اوقات سوراخها تنها با اشعه ایکس دندانپزشکی دیده میشوند.
- چرک: یکی از جدیترین و مشهودترین نشانههای کرمخوردگی چرک اطراف یک دندان است.
دیگر نشانههای رایج کرمخوردگی که شما احتمالاً به آن توجه خواهید داشت، دنداندرد یا حساسیت دندان را شامل میشود – خصوصاً در زمان خوردن یا نوشیدن غذاها یا نوشیدنیهای داغ یا سرد. اینها نشانههای کرمخوردگی، معمولاً با پوسیدگی دندان پیشرفته همراه بوده و از این رو نیازمند توجه جدی از جانب یک دندانپزشک حرفهای است.