اسپاسم کمر میتواند هنگام دویدن یا بعد از آن و یا هنگام انجام هر فعالیت سنگین دیگری رخ دهد. اسپاسم زمانی رخ میدهد که عضلههای تحتانی کمر شما به صورتی دردناک منقبض شوند. بنابر گزارش «کیلینیک مصدومیتهای ورزشی»، اسپاسم معمولا نتیجهی فشارهای گذشته، التهاب یا ضعف عضلانی در آن بخش است.
بسیاری از موارد اسپاسم را میتوان با تکنیکهای دوی مناسب، گرم کردن، تقویت عضلات و دیگر تمهیدات پیشگیری کرد. اگر مرتبا دچار اسپاسم کمر میشوید، با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید دچار مشکل جدیتری نیستید.
عدم تعادل عضلانی
اسپاسم کمر معمولا زمانی رخ میدهد که عضلات دچار عدم تعادل هستند و منجر به قرارگیری غیر طبیعی ستون فقرات شما میشود. اگر یک ماهیچه قوی باشد و ماهیچهی متقارن با آن ضعیف، باعث عدم تعادلی میشود که روی طرز ایستادن شما اثر میگذارد. برای نمونه، اگر عضله چهارم شما از عضلهی شکم شما قویتر باشد، لگن شما به جای اینکه هم ارز ستون فقرات باشد، رو به جلو خم میشود، بیماری که تحت عنوان شیب لگن جلویی شناخته میشود. این بیماری فشار بالایی روی قسمت تحتانی کمر وارد میکند، که منجر به اسپاسم میشود.
قوای مرکزی
عضلات مرکزی شما شامل شکم، مورب، چهار سر ران، کمر و همسترینگ میشود، یا به عبارتی هر عضلهای که به تعادل ستون فقرات مربوط میشود. اگر عضلات مرکزی شما ضعیف باشند، ستون فقرات شما به خوبی پشتیبانی نمیشود. متخصصین قوای طبیعی توصیه میکنند برنامهی ورزشی خود را با تمرینات مختلف مربوط به تقویت عضلات مرکزی پر کنید، از جمله شنا، پل شکم، قوز کمر و کشیدن کمر.
کفش
اسپاسم کمر میتواند نتیجه عدم تعادل پا باشد، برای نمونه قوس بالا یا پایین، که باعث فرورفتگی با برآمدگی پا میشود. وقتی چنین حالتی رخ میهد، قوزک پا، زانو و قسمت تحتانی کمر شما تحت تاثیر قرار میگیرند. یا به پزشک مراجعه کنید یا به فروشگاه تجهیزات دوندگی بروید تا روش گام برداشتن شما را آنالیز کنند و مشکلات پای شما را مرتفع سازند. ممکن است نیاز به پوشش قوس اضافه یا کفی مناسب برای کفش دوندگی خود داشته باشید. متخصصان توصیه میکنند هر ۵۶۰ تا ۸۸۰ کیلومتر کفشهای خود را عوض کنید.
پیشگیری از اسپاسم کمر
بهترین روش برای پیشگیری از اسپاسم کمر این است که مشکلات خود را قبل از شروع برطرف کنید. شدت دویدن خود را متنوع کنید. دوی طولانی و کوتاه را قاطی کنید، و گرم کنید تا از مصدومیتهای ناشی از افراط در دوندگی جلوگیری شود. اگر روی سیمان یا سطوح سخت میدوید، روی چمن یا پیست دو ومیدانی بدوید تا شرایط جذب فشار را بهتر کنید. همسترینگ، شکم و کمر خود را روزانه تقویت کنید تا محدودهی تحرک مناسب عضلات حفظ شود و از عدم تعادل عضلات جلوگیری شود. تمرینات تقویت قوای نیمتنهی بالا و پایین را به برنامهی دوی خود اضافه کنید تا عضلات پشتیبان شما قدرت لازم را داشته باشند.
درمان اسپاسم کمر
از آنجایی که التهاب ستون فقرات منجر به اسپاسم میشود، دکتر «رابرت واتکینز» توصیه میکند به جای نرم کنندهی عضلات، یک داروی ضد التهاب مصرف کنید. کمر خود را در حالت استراحت قرار دهید، اما خودتان را زمینگیر نکنید، چراکه میتواند مشکل شما را تشدید کند. تلاش کنید فعال بمانید. یخ روی کمر خود بگذارید. اگر اسپاسم شما ادامه یافت، در مورد درمان مناسب با یک پزشک مشورت کنید.