انفارکتوس قلبی نام پزشکی حمله قلبی است که در آن جریان خون به عضله ناگهان قطع میشود و باعث آسیب دیدگی بافت قلبی خواهد شد.
چه کسانی در معرض انفارکتوس حاد قلبی هستند؟
عواملی وجود دارد که میتواند احتمال ایجاد انفارکتوس قلبی را افزایش دهد، اگر شما یکی از شرایط زیر را داشته باشید ممکن است در معرض خطر این مشکل قلبی قرار بگیرید:
فشارخون بالا: فشار خون بالا احتمال خطر انفارکتوس حاد قلبی را افزایش میدهد. فشارخون طبیعی کسر ۸۰/۱۲۰ میلیمتر جیوه است. هر چقدر که این اعداد افزایش پیدا کنند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی نیز افزایش مییابد. داشتن فشارخون بالا باعث صدمه به شریانها خونی میشود.
سطح کلسترول بالا: با بالا رفتن سطح کلسترول در خون شما خطر ابتلا به انفارکتوس حاد قلبی افزایش مییابد. شما میتوانید با تغییر دادن رژیم غذایی یا مصرف داروهای خاصی به نام استاتین، کلسترول را کاهش دهید.
سطحتری گلیسیرید بالا: همچنین بالا رفتن سطحتری گلیسیرید خطر ابتلا به انفارکتوس قلبی را افزایش میدهد. تری گلیسیرید نوعی چربی است که از مواد غذایی که میخورید، وارد بدن میشود، سپس از طریق خون به مکانهای خاص در بدن برده میشود تا به شکل چربی مورد نیاز بدن ذخیره شود. این مواد همان سلولهای چربی بدن شما هستند با این حال، برخی از تری گلیسیریدها ممکن است در شریانهای شما باقی بماند و به ایجاد پلاک کمک کند.
- قسمت اول این مطلب: انفارکتوس قلبی چیست، بررسی عوامل، آسیب ها و درمان آن (قسمت اول)
دیابت و سطح بالا قند خون : دیابت یک بیماری است که باعث افزایش سطح قند خون میشود. سطح بالای قند خون میتواند وضعیت سلامتی بدن را تهدید کند و منجر به انفارکتوس قلبی در برخی افراد شود.
چاقی: معمولاً چاقی با عوامل مختلفی همراه است که خطر انفارکتوس حاد قلبی را افزایش میدهد، از جمله این عوامل میتوان به؛ دیابت، فشارخون بالا، سطح کلسترول بالا، سطحتری گلیسیرید بالا اشاره کرد.
سیگار کشیدن: مصرف دخانیات خطر انفارکتوس حاد قلبی را افزایش میدهد. استعمال دخانیات میتواند منجر به ایجاد بسیاری از بیماریها مخصوصا بیماریهای قلبی عروقی شود.
سن: خطر ابتلا به انفارکتوس قلبی با افزایش سن افزایش مییابد. مردان بعد از ۴۵ سالگی و زنان بعد از ۵۵ سالگی در معرض خطر انفارکتوس حاد قلبی هستند.
سابقه خانوادگی: اگر سابقه بیماریهای قلبی در خانوادهای شما وجود دارد، احتمال خطر ابتلا به این بیماری در شما بسیار بالا است؛ بنابراین برای جلوگیری از انفارکتوس قلبی بهتر است قبل از سن ۵۵ سالگی تحت نظر دکتر قرار بگیرید
عوامل دیگری که میتوانند خطر ابتلا به انفارکتوس قلبی را افزایش دهند عبارتاند از:
- فشار
- عدم ورزش
- استفاده از مواد مخدر ازجمله کوکائین و آمفتامین
- سابقه فشارخون بالا در دوران بارداری
انفارکتوس حاد قلبی چگونه تشخیص داده میشود؟
برای تعیین اینکه آیا شما یک انفارکتوس قلبی داشتهاید، پزشک به قلب شما گوش میدهد تا نارساییهای ضربان قلب را بررسی کند. همچنین پزشک فشارخون شما را اندازه گیری میکند. پزشکان تعدادی از تستهای مختلف از جمله آزمایش خون و بررسی پروتئینهایی موجود در خون را انجام میدهند تا در تشخیص انفارکتوس حاد قلبی به آنها کمک کند.
سایر آزمایشهای تشخیصی عبارتاند از:
- آزمایش استرس: برای دیدن واکنش قلب شما در شرایط خاص
- انژیوگرافی: برای بررسی مسائل مربوط به انسداد در شریانها
- اکوگرافی: برای شناسایی مناطقی از قلب شما که به درستی کار نمیکنند