مادرانی که به تازگی صاحب فرزند شدهاند اغلب نگران هستند که آیا کودک آنها به اندازه کافی خوابیده است. آیا غذا برای او کافی بوده است؟ آیا گریه او معمولی یا غیر طبیعی است؟ در این مقاله لیستی از شاخصهایی که نشان دهنده نوزاد سالم همراه با رشد طبیعی کودک و خوشحال بودن او است ارائه میدهیم.
نوزاد سالم با لمس و صدای مادر آرام میشود
مادران گرامی توجه داشته باشید که شنیدن صدای شما در دوران قبل از تولد بخش مهمی از زندگی نوزاد را تشکیل داده است. هنگامی که نوزاد گریه میکند با نزدیک شدن مادر به نوزاد و صحبت کردن با او گریه او برطرف میشود نشانه برقراری ارتباط عاطفی نوزاد است. اگر نوزاد با لمس شدن توسط مادر و در آغوش کشیده شدن و صحبتهای مادر آرام میشود نوزاد سالم است و به دنبال راهی برای پیوند عمیق با مادر خود میگردد.
تعویض ۸ تا ۱۰ پوشک در روز
چه چیزی ثابت میکند که نوزاد به اندازه کافی غذا میخورد و رشد میکند؟ البته الگوی رشد کودک مدام در حال تغییر است؛ اما اگر نوزاد از شیر مادر تغذیه میکند بررسی پوشک و تعداد پوشکهای که در طول روز استفاده میکند نشانهای از تغذیه مناسب او است. توجه داشته باشید که نوزادان هر روز یا هر وعده به یک اندازه غذا نمیخورند؛ بنابراین اگر نگران رشد نوزاد خود هستید میتوانید به پزشک مراجعه کنید. تا وضعیت رشد و جهش رشد را بررسی کند.
نوزاد سالم چند بار در روز آرام است
در اولین هفته تولد، نوزاد هر دو ساعت نیاز به غذا دارد. معمولاً برای دریافت غذا یا محبت گریه میکند. اگر با او ارتباط چشمی برقرار کنید از میزان گریه او کاسته میشود. نوزادان بسیار هوشیار و مدام در حال پردازش اطلاعات هستند. به مرور زمان نوزادان زمان بیشتری را بیدار خواهند بود. در این صورت باید نشانههای بصری بیشتری را برای نوزاد قرار دهید.
نوزاد سالم به سمت صدای جدید واکنش نشان میدهد
زمانی که نوزاد به صدایی در اطراف خود واکنش نشان میدهد یعنی شنوایی کودک سالم است و مدام در حال رشد است. این صدا میتواند صدای خنده یا موسیقی یا ناشی از یک اسباب بازی باشد. اگر کودک با صدای اسباب بازی به سمت آن جلب میشود یعنی کودک گوشهای سالمی دارد.
الگوهای رنگ و حرکت
زمانی که نوزاد به اشیا دورتر توجه نشان میدهد. مثلاً به فن یا چراغی در سقف نگاه میکند نشان دهنده پیشرفت بینایی کودک است. بینایی نوزادان در بدو تولد ۲۰/۱۰۰ است یعنی تنها قادر به دیدن اشیا در فاصله ۸ تا ۱۲ اینچی خود هستند. بعد از ماه اول میتوانند اشیا را در ۱۸ اینچی خود ببینند. نوزادان بعد از دو ماه نسبت به رنگها و الگوهای مختلف در فاصله دورتر واکنش نشان میدهد به عبارت دیگر عمق دید آنها بالاتر میرود.
برقرار تماس چشمی لبخند یا جیغ
نخستین تماس چشمی نوزاد یک ماه بعد از تولد و معمولاً با لبخند همراه است. این لبخندها تا ماه چهارم نیز ادامه دارد؛ اما در ماه پنجم درک نوزاد از اطراف بیشتر میشود؛ بنابراین ممکن است در مقابل فردی که به او لبخند میزند واکنشی نشان ندهد یا جیغ بکشد. برای تقویت ارتباط اجتماعی نوزادان بهتر است مدام با نوزاد ارتباط چشمی برقرار کنید و با او صحبت داشته باشید. نوزاد برای برقراری ارتباط صداها و آواهایی را ایجاد میکند.
مرتب گریه میکند
همین که نوزاد بزرگتر میشود الگوهای رفتار او تغییر میکند. تغییر در الگوها ناشی از تغییرات موجود در بدن نوزاد است. نوزادان در طول روز در فواصل کمی نیاز به خوردن غذا دارند. در شب فواصل غذایی نوزادان بیشتر میشود. ممکن است این عادت غذایی تغییر کند. برای کنترل گریه کودک سریع خود را با عادات جدید کودک هماهنگ کنید.
ماهیچههای نوزاد سالم به سرعت رشد میکنند
معمولاً با گذشت ۱ تا ۳ ماه مهارتهای نوزادان افزایش مییابد. اگر هنگام بغل کردن نوزاد متوجه شدید که سر را بالا نگه میدارد. یا مدارم گردن را به اطراف میچرخاند این نشانههای رشد عضلات سر و گردن است. با قرار دادن نوزاد در صندلی ماشین اجازه دهید نوزاد سر را بالا نگه دارد انجام این کار به قوی شدن عضلات سر و گردن کمک میکند. همچنین اجازه دهید نوزاد چند نوبت در روز بر روی شکم دراز بکشد و تمرین خزیدن کند.