به عنوان پدر و مادر یکی از مسئولیتهای اساسی شما این است که فرزندان خود را به گونهای تربیت نمایید که برای وارد شدن به دنیای واقعی آمادگی لازم را داشته باشند تا بتوانند در آینده به عنوان یک بزرگسال با حس مسئولیت پذیری از چالشهای پیش روی با موفقیت عبور کنند. بنابراین بسیار مهم است در دوران کودکی و نوجوانی مهارتهای لازم را به آنها بیاموزید، مهارتهای گفته شده در این مقاله به فرزندان شما کمک میکند تا در آینده به افرادی مسئولیتپذیر، بزگسالانی متعهد و شاد تبدیل شوند و به آنچه که باید یک بزرگسال از زندگی بداند، دست پیدا کند.
۱- آموزش مهارتهای ناوبری
دانستن رانندگی و یادگیری نکات آن به معنی داشتن مهارت ناوبری نیست، بسیار مهم است که کودکان خود را با نقشهخوانی و کار با GPS آشنا کنید، بسیار مهم است که بدانند چگونه در مسیرها به بهترین شکل ممکن حرکت کنند تا سریعتر به مقصد برسند و هنگام برخورد با ترافیک صبور باشند و حق تقدم را رعایت کنند.
۲- تشویق کردن آنها برای رفتن به سر کار
تنها به دلیل اینکه فرزند شما نوجوان است نباید فقط بر انجام دروس مدرسه تمرکز کنید، بلکه به او بیاموزید که از وقت خود برای یادگیری مهارت جدید و انجام کار برای کسب درآمد کمک بگیرد. تا در دوران دانشجویی نیز به عنوان کارآموز کار کند، برای این کار باید او را به انجام مشاغل تابستانی و کارهای نیم وقت بعد از مدرسه تشویق کنید. او با این کار با کسب درآمد، نحوه پسانداز و استقلال مالی آشنا خواهد شد.
۳- آموزش تنظیم اهداف و دستیابی به آنها
همه آدمها در زندگی خود اهدافی را دنبال میکنند، این اهداف میتواند بزرگ یا کوچک باشد؛ بنابراین در مورد اهداف فرزندتان با او صحبت کنید او را در تعیین اهدافش راهنمایی کنید و نحوه برنامهریزی و رسیدن به اهداف کوتاه مدت و بلند مدت را به او آموزش دهید، توجه داشته باشید هر بار او به اهدافش رسید، موفقیت او را جشن بگیرید به این شیوه او میآموزد برای اهداف خود به درستی برنامهریزی کند و در نهایت به موفقیت برسد.
۴- کمک کردن به او برای کنترل احساسات
همه ما لحظات سختی را در زندگی خود تجربه کردهایم، این لحظات میتواند ناشی از شرایط کار و یا مسائل اجتماعی باشد که باید در آن از خود استقامت نشان دهیم، این موضوع میتوانید در دوران مدرسه و در برخورد با همکلاسیها و معلمان نیز مشاهده شود بنابراین در این دوران به فرزندان خود بیاموزیم که چگونه در برابر مشکلات صبور باشند و شرایط را بدون آسیب زدن به دیگران به نفع خود تغییر دهند.
آنها را به انجام کارهای صحیح مانند ورزش کردن، موسیقی و یا انجام کارهای دستی تشویق کنیم تا با انجام چنین کارهای خشم خود را کنترل کنند و عواطف و احساسات خود را به بهترین شکل بروز دهند. بروز احساسات مثبت و کنترل احساسات منفی را به آنها بیاموزید و در این زمینه راهنمایی کنید.
۵- آموزش مهارتهای لازم در موارد اضطراری
بهتر است به فرزندان خود بیاموزید در زمانهایی که تنها هستند در برابر حوادث چگونه از خودشان عکسالعمل نشان دهند، مثلاً در هنگام آتش سوزی و یا نشت لولههای گاز باید چه کارهای انجام دهند. توجه داشته باشید اولین کار برای آموزش کودکان نوشتن شمارهای اضطراری در مکان مشخص است که به راحتی در دسترس فرزندان قرار داشته باشد.
۶- اجازه مشورت در امور خانه را به آنها بدهید
اگر فرزند شما یک اتاق کثیف و نامرتب دارد، به این معنی نیست که نباید او را در مدیریت خانه دخالت دهیم. بله او را در بودجهبندی، تمیز کردن خانه و برنامهریزی برای گذراندن تعطیلات شرکت دهید و به مشارکت در کارهای گروهی و همراهی با خانواده تشویق کنید و نحوه کار گروهی را به او آموزش دهید.
- این مطلب را نیز بخوانید: عادتهای مطالعاتی خوب در فرزندان و نحوه بهبود آن (قسمت اول)
۷- بستن کیف پول
یکی از مهمترین مواردی که باید به فرزندان خود آموزش دهید نحوه مدیریت پول است؛ بنابراین زمانی که به فرزندتان پول هفتگی میدهید، نباید به دلیل تمام کردن پولهایش تا آخر هفته به او پولی داده شود. او باید یاد بگیرید پولهای خود را در طول هفته پسانداز کند و به شکل صحیح خرج نمایید؛ بنابراین به جای دادن پول بیشتر، نحوه پسانداز کردن پول را به او بیاموزید.
۸- تشویق به خوردن غذاهای سالم
بسیاری از نوجوانان امروزه عادتهای غذایی بدی دارند؛ و اغلب بدون داشتن فعالیت ورزشی خاصی از غذاهای ناسالم استفاده میکنند، کم تحرکی و استفاده بیش از حد از تلفن همراه از جمله مسائل مشکل آفرین برای نوجوانان است. تلاش کنید با دادن آگاهی بیشتر به فرزندتان آنها را به خوردن غذاهای سالم و فعالیت ورزشی بیشتر تشویق کنید. برای داشتن یک رژیم غذایی سالم باید از کودکی فرزندانتان را با رژیم غذایی سالم آشنا کنید.
۹- آموزش حل مشکلات آنها
یک رفتار بسیار غلط والدین برای حل مشکلات فرزندانشان این است که خود آنرا حل میکنند. در صورتی که پدر و مادرها باید نوجوان خود را در حل مشکل راهنمایی کنند نه دست به حل مشکل بزنند. شاید حل مسئلهای توسط شما زمان کمتری بگیرد اما در این صورت فرزند شما چیزی نخواهد آموخت در نتیجه در زندگی خود نمیتواند به تنهایی از پس مشکلاتش برآید بنابراین اگر میخواهید واقعاً به فرزند خود کمک کنید اجازه دهید او به تنهایی با مشکلات مقابله کند البته میتوانید در این زمینه او را از دور راهنمایی کنید.
۱۰- مانع از توقف او شوید
نگهداری و یا دادن مسئولیت تدریس یکی از درسهای خواهر یا برادر کوچکتر به فرزندتان به او میآموزد که چگونه در برابر دیگران احساس مسئولیت کند و نسبت به تواناییهای خود شناخت پیدا کند.
۱۱- شرایط مناسب ایجاد کنید
فرزند شما به عنوان یک نوجوان با مسائل و مشکلاتی رو به رو خواهد شد که باید به تنهایی آنها را حل و فصل کنید، بنابراین برای کمک کردن به او شرایط را برای حل مشکلاتشان فراهم کنید و به او به اندازه کافی فرصت دهید تا مشکلات خود را حل کند.
۱۲- آموزش ایستادگی کردن
به یاد داشته باشید آموزش مبازِره کردن و تندخویی یا بروز عصبانیت هیچ وقت نمیتواند به فرزندان شما کمک کند بنابراین به عنوان والدین دلسوز به او بیاموزید که چگونه برای مشکلات ایستادگی کند و احساسات خود را کنترل نمایید. آموزش مهارتهای حفظ آرامش و کنترل بر احساسات خود از جمله بهترین راهکارها است.
۱۳- آموزش همدردی با دیگران
به او بیاموزید که در جهان پیرامون خود نه تنها باید از خود محافظت کند بلکه باید با دیگر افراد همدردی کرده و به آنها یاری رساند، انجام کارهای خیرخواهانه و داوطلبانه بسیار مؤثر است.
۱۴- تشویقشان کنید که به خودشان اعتماد داشته باشند
مدارس به فرزندان ما قوانین را آموزش میدهند اما دیگر مهارتهای زندگی را به فرزندان ما آموزش نخواهند داد و این وظیفه شما است که به عنوان والدین به آنها بیاموزید که به خودشان اعتماد داشته باشند، مستقل فکر کنند و از اشتباهات خود درس بگیرند.
۱۵- توضیح در مورد بودجه خانواده
شما باید با بچههای خود صحبت کنید و در مورد سهمیهبندی بودجه خانواده و میزان پول هفتگی آنها اطلاعات روشن و واضحی در اختیار فرزندانتان قرار دهید، این امر به فرزندان شما کمک میکند تا در بودجه بندی خانه سهیم باشند و با شما بیشترین همکاری را داشته باشند.
۱۶- دادن کارت اعتباری به بچهها
اگر برای فرزندان خود کارت اعتباری تهیه کنید، به محض خالی کردن پول کارت با موضوع بیاعتباری و عدم توانایی خرید آشنا میشوند، بنابراین به زودی یاد خواهند گرفت که چگونه با تفکر بیشتر و برنامهریزی پولهای خود را خرج کنند.
۱۷- یک الگوی مناسب باشید
اگر شما خودتان هیچ کدام از این کارها را انجام نمیدهید انتظار نداشته باشید فرزند شما به خوبی آنها را اجرا کند. برای اینکه فرزندان مسئولیتپذیر داشته باشید، باید ابتدا خودتان یک الگو و نمونه عالی محسوب شوید تا او با دیدن شما مفهوم بزرگسال مسئولیتپذیر را بپذیرد و برای تبدیل شدن به چنین شخصیتی تلاش کند.
یادگیری هرکدام از این مهارتها توسط شما بهترین روش برای آموزش آن به فرزندانتان است، بنابراین ابتدا این ویژگیها را در خود تقویت کنید سپس با برقراری ارتباطی مناسب آنها را به فرزندتان آموزش دهید؛ مطمئناً در این صورت فرزندانی مسئولیتپذیر خواهید داشت.