خشم احساسی است که در همه افراد وجود دارد. همه ما در زمانی ناراحت، ناامید یا خشمگین میشویم. با این وجود یک تصور غلط درباره خشم وجود دارد که معمولا به عنوان داد زدن یا رفتار خشونت آمیز ظاهر میشود در صورتی که خشم بسیار پیچیدهتر و متنوعتر از آن میباشد. در این مقاله انواع خشم معرفی و راهکارهای مدیریت آن را بیان میکنیم. براساس تحقیقات روانشناختی پروفسور ابراهام فرناندز، سبک خشم میتواند بر اساس ابعاد زیر بیان شود.
• محرک خشم (داخلی و خارجی)
• واکنش خشم (تلافی جویانه و خودسر)
• حالت خشم (فیزیکی و کلامی)
• خشم تکانشگری ( کنترل نشده و کنترل شده)
• هدف خشم (ترمیم در مقابل تنبیه)
همه ما طیفی از انواع خشم را در خود داریم و وقتی در معرض تهدید، نادیده گرفته شدن و یا ناامیدی قرار میگیریم، آن را از خود نشان میدهیم. نوع خشمی که ما برای ابراز احساسات خود استفاده میکنیم، بسته به خلق و خوی ما و شرایطی که در آن هستیم، متفاوت است. خشم نه بد است و نه خوب در واقع فقط یک احساس است. چگونگی کنترل خشم ما، تعیین میکند که تغییرات مثبتی در زندگیمان ایجاد شود یا اینکه دایما با اطرافیان خود در جدال و بحث باشیم.
اگر چه در بین روانشناسان هیچ توافقی در مورد نوع خشم وجود ندارد، در زیر ۱۰ نوع از شایعترین سبک خشم گفته شده است. ما توصیه میکنیم لیست زیر را ببینید و در نظر بگیرید که آیا میتوانید راههایی که برای بروز خشمتان نشان میدهید را شناسایی کنید.
- این مطلب را نیز مطالعه کنید:روش هایی برای کنترل خشم همسرتان (قسمت اول)
نوع ۱: خشم تحریک آمیز
این نوع از خشم شایعترین نوع خشم است. اگر این نوع خشم را در خود دارید سعی کنید آن را به عنوان یک کاتالیزگر در نظر بگیرید و سعی کنید با استفاده از ناامیدی و خشمتان تغییرات مثبتی در اطرافتان ایجاد کنید.
مدیریت: خشم تحریک آمیز میتواند یک انگیزه قوی برای غلبه بر ترس، بیعدالتی و دستیابی به نتایج مورد نظر خود در زندگی باشد.
نوع ۲: خشم رفتاری
خشم رفتاری به صورت فیزیکی بیان میشود و معمولا خشونت آمیز است. اگر شما این نوع خشم را تجربه کرده اید، ممکن است احساساتی شامل حمله فیزیکی به کسی یا شکستن یا پرتاب چیزها به سمت مقابل باشد. این نوع خشم میتواند بسیار غیر قابل پیشبینی باشد، ممکن است ناشی از مصرف الکل یا مواد مخدر باشد و اغلب عواقب قانونی را در پی دارد.
مدیریت: پروفسور توماس پین بیان میکند: “بزرگترین درمان برای خشم، صبر است”، و این به ویژه توصیه مهمی برای مدیریت خشم رفتاری است. اگر احساس خشم در شما افزایش مییابد، قبل از انجام کاری که ممکن است بعدا پشیمان شوید، یک لحظه صبر کنید. خودتان را از موقعیتی که ممکن است خشمگین شوید دور کنید و از روش خودآموزی برای به دست آوردن کنترل احساسات خود استفاده کنید.
نوع ۳: خشم مزمن
خشم مزمن، خشم مداوم و تعمیم یافته است که با نااميدي و خشم نسبت به خود مرتبط است. ماهیت طولانی این نوع خشم می تواند برای سلامت فرد مضر باشد.
مدیریت: برخی از وقت ها این نوع خشم منعکس کننده دلایل اصلی ناراحتی شما میباشد. اگر شما می توانید منبع ناراحتی خود را شناسایی کنید، میتوانید درگیریهای درونی خود را کاهش دهید. فرآیند بخشش کمک کننده است و میتواند مشکلات را حل و فصل کند.
نوع ۴: خشم قضاوت
خشم قضایی واکنش به یک بیعدالتی است. گرچه خشم قضایی بیشتر مورد پسند است ولی باز هم باید آن را کنترل کرد.
مدیریت: میتوانید راه های با ارزش دیگری را برای حل مشکلات و برقراری عدالت استفاده کنید.