بیماری پسوریازیس یک بیماری شایع پوستی است که به وسیله ساختن سلولهای اضافی پوست روی سطح پوست ایجاد میشود. اگر پسوریازیس دارید، علائم شما ممکن است بهتر یا بدتر شود. شما میتوانید با شناخت علائم پسوریازیس و انجام یک معاینه فیزیکی توسط پزشک خود، این بیماری پوستی را تشخیص دهید.
حقایق این بیماری
- پسوریازیس بیماری مزمن و التهابی پوست است.
- پسوریازیس مربوط به ژنهای ارثی است.
- پسوریازیس پلاکی رایجترین نوع پسوریازیس است.
- چاقی، دیابت و بیماریهای قلبی در افراد مبتلا به پسوریازیس شایعتر است.
- پسوریازیس میتواند توسط عوامل محیطی خاصی آغاز گردد.
- اگر چه علائم و نشانهها متفاوت است، اما شامل تکههای قرمز روی پوست که با فلسهای نقرهای پوشیده شده است، خارش و سوزش در نقاطی از پوست، ناخن ضخیم، سوراخ شده یا برآمده میباشد.
- پسوریازیس مسری نیست.
- پسوریازیس به صورت خود به خودی بهتر و بدتر میشود و میتواند دورهای باشد.
- پسوریازیس با دارو کنترل میشود.
- پسوریازیس قابل درمان نیست.
- بسیاری از درمانهای نوید دهنده جدید، از جمله داروهای جدید بیولوژیک وجود دارد.
بیماری پسوریازیس چیست؟
پسوریازیس یک بیماری غیر طبیعی و مزمن پوستی است که به وسیله ساختن سلولهای اضافی پوست روی سطح پوست ایجاد میشود. این پوستهای اضافی ناشی از تکثیر بیش از حد سلولهای پوست است. تکثیر سلولهای پوست توسط مواد شیمیایی التهابی تولید شده توسط گلبولهای سفیدی بنام لنفوسیت T انجام میشود.
- این مطلب را نیز بخوانید: آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی)؛ علل و علائم آن
پسوریازیس معمولاً روی پوست آرنج، زانو و پوست سر تأثیر میگذارد. پسوریازیس یک بیماری پوستی غیر قابل علاج و طولانی مدت (مزمن) التهابی است که به شکل دورهای متغیر است، در دورهای بهبود مییابد و دورهای دیگر بدتر میشود. بسیاری از مردم در ماههای سردتر سال و به ویژه در فصل زمستان بدتر میشوند.
پسوریازیس نژاد و جنسیت را تحت تأثیر قرار میدهد. گرچه پسوریازیس میتواند در هر رده سنی دیده شود، اغلب بیماران در سالهای اولیه بیماری تشخیص داده میشوند. کیفیت زندگی بیماران مبتلا به پسوریازیس اغلب به علت ظاهر پوست آنها کاهش مییابد. به تازگی مشخص شده است که افراد مبتلا به پسوریازیس بیشتر به دیابت، چربی خون بالا، بیماریهای قلبی عروقی و انواع مختلف بیماریهای التهابی دچار میشوند. این امر ممکن است منعکس کننده ناتوانی در کنترل التهاب باشد.
علل و عوامل خطر پسوریازیس کدامند؟
علل ابتلا به بیماری پسوریازیس دقیقاً مشخص نیست. ترکیبی از عناصر، از جمله استعدادهای ژنتیکی و عوامل محیطی، مطرح است. ممکن است پسوریازیس در تمام اعضای خانواده دیده شود. به نظر میرسد نقص در تنظیم ایمنی و کنترل التهاب نقش مهمی را ایفا میکنند. بعضی از داروها مانند بتابلوکرها با پسوریازیس ارتباط دارند. بر اساس تحقیقات انجام شده طی سی سال گذشته، علل دقیق پسوریازیس هنوز مشخص نیست.
انواع مختلف پسوریازیس کدامند؟
چندین نوع مختلف از پسوریازیس وجود دارد که شامل موارد زیر است.
- پسوریازیس پلاکی یا پسوریازیس ولگاریس. رایجترین نوع پلاکی
- پسوریازیس خالدار . نقاط کوچک قطره مانند
- پسوریازیس معکوس. بهصورت ضایعات قرمز در روی بدن مانند پشت زانو، زیر بغل یا در کشاله ران و ناف
- پسوریازیس پوسچولار. جوشهای چرکی سفید (تاول چرک غیر عفونی)
- پسوریازیس پالموپلانتار. هنگامیکه کف دستها و پاها درگیر هستند،
- پسوریازیس اریترودرمیک. کل سطح پوست درگیر بیماری است.
بیماران مبتلابه این نوع پسوریازیس اغلب احساس سرما میکنند و در صورت داشتن مشکل قلبی ممکن است نارسایی احتقانی قلب پیش از موعد داشته باشند. در پسوریازیس ناخن، ناخنها زردرنگ میشوند که میتواند با قارچ ناخن اشتباه گرفته شود. پسوریازیس پوست سر میتواند تا حدی شدید باشد که مقدار زیادی شوره و خارش ایجاد کند.