علائم پوکی استخوان کدام است؟ آیا راهی برای درمان وجود دارد؟ پوکی استخوان باعث ضعف و شکنندگی استخوانها میشود. این ضعف و شکنندگی اینقدر شدید است که حتی خم شدن یا سرفه میتواند منجر به شکستگی استخوان شود. این بیماری معمولاً منجر به آسیب دیدگی در لگن، مچ دست یا ستون فقرات میشود.
پوکی استخوان چیست ؟
استخوان دارای بافت زنده است. زمانی که شکسته شود بافت جدید جایگزین بافت قبلی خواهد شد. پوکی استخوان زمانی رخ میدهد که سرعت جایگزینی بافت جدید با سرعت حذف بافت قدیمی استخوان برابر نباشد. این بیماری در زنان و مردان مشاهده میشود؛ اما در زنان سفید پوست مناطق آسیایی به ویژه بعد از یائسگی بیشتر مشاهده میشود. مصرف داروها، رژیم غذایی سالم و وزن مناسب میتواند در جلوگیری از این بیماری موثر باشند.
علائم پوکی استخوان
این بیماری در مراحل اولیه هیچ علائمی ندارد؛ اما با ضعیفتر شدن استحکام استخوانها و پیشرفت بیماری میتوان به علائم زیر اشاره کرد.
- درد در پشت که میتواند ناشی از شکستن یک مهره باشد.
- درد در مفاصل
- کاهش قد به مرور زمان
- دچار وضعیت خمیده شدن و مشکل در راست ایستادن
- شکستن استخوانها بر اثر ضربههای ناچیز
اگر یکی از والدین شما دچار شکستگی لگن شده است با شروع شدن دوران یائسگی بهتر است برای تشخیص و جلوگیری از پوکی استخوان به پزشک مراجعه کنید.
- این مطلب را نیز بخوانید: درد لگن ، علل و راهکارهای درمان آن
علل
در مقایسه استخوانهای سالم با استخوانهای که دچار پوکی استخوان شدهاند. مشخص شده است که استخوانهای سالم بعد از شکسته شدن، بافت جدید به سرعت جایگزین بافت قدیمی میشود؛ اما این روند در استخوانهای که دچار پوکی استخوان هستند بسیار کند است. اکثر افراد در اوایل دهه ۲۰ زندگیشان به حداکثر قد خود میرسند؛ اما با شروع روند پیری از قد آنها کاسته میشود. ابتلا به پوکی استخوان رابطه مستقیمی با توده استخوانی دارد. هرچه توده استخوانی بیشتر باشد احتمال ابتلا به این بیماری کمتر میشود.
عوامل خطرناک
برخی از عوامل خطرناک این بیماری که از کنترل افراد خارج است عبارت هستند از:
- جنسیت. زنان بیشتر از مردان به پوکی استخوان مبتلا میشوند.
- سن. هرچه سن بالاتر رود خطر ابتلا به این بیماری بیشتر خواهد شد.
- نژاد. سفیدپوستان و آسیاییها بیشتر در معرض پوکی استخوان هستند.
- سابقه خانوادگی. داشتن یک خواهر یا برادر با تراکم استخوان کم. همچنین داشتن والدینی که دچار شکستگی لگن شده باشند. احتمال ابتلا به این بیماری را بالا میبرد.
- قد کوتاه. مردان و زنان قد کوتاه مقدار کمتری استخوان در بدن دارند در نتیجه احتمال پوکی استخوان در آنها بیشتر است.
سطح هورمون
پوکی استخوان در افرادی که هورمونهای خاصی را در بدن خود بیشتر و یا کمتر دارند بیشتر مشاهده میشود. علائم پوکی استخوان در این زمینه عبارتند از:
- کاهش سطح هورمونهای جنسی. کاهش هورمونهای جنسی در ضعف استخوانها مؤثر است. میزان استروژن در زنان هنگام یائسگی کاهش مییابد و این قویترین دلیل برای ابتلا به پوکی استخوان در زنان بعد از یائسگی است.
- درمان سرطان. در مردان با افزایش سن خطر ابتلا به سرطان پروستات افزایش مییابد. سرطان پروستات منجر به کاهش سطح تستوسترون در مردان میشود. همچنین سرطان سینه در زنان به کاهش سطح استروژن میانجامد؛ بنابراین به احتمال زیاد بعد از ابتلا به سرطان سینه در زنان و ابتلا به سرطان پروستات در مردان خطر ابتلا به پوکی استخوان در آنها افزایش مییابد.
- مشکلات تیروئید. مشکلات تیروئید منجر به از دست دادن تراکم استخوان میشود. مصرف داروهای هورمونی برای کنترل مشکلات تیروئید در ابتلا به پوکی استخوان مؤثر است.
عوامل غذایی
رژیم غذایی مناسب احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش میدهد. مصرف کم مواد غذایی مورد نیاز مانند کلسیم در طول عمر میتواند خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد. عوامل غذایی ابتلا به این بیماری در زیر آمده است.
- مصرف کم کلسیم. کمبود کلسیم در طول عمر در ابتلا به پوکی استخوان مؤثر است. مصرف کم کلسیم در کاهش تراکم استخوان مؤثر است. کاهش تراکم استخوان با افزایش احتمال شکستگی همراه است.
- اختلالات اشتها. این اختلال منجر به محدود کردن مواد غذایی و کمبود وزن میشود. این امر استخوان زنان و مردان را ضعیف میکند.
- جراحی دستگاه گوارشی. کاهش اندازه معده یا از دست دادن بخشی از روده مانع از جذب مواد مغذی از جمله کلسیم میشود.