سرطان اولیه استخوان نادرترین نوع سرطان است که در استخوانها آغاز میشود. حدود ۵۵۰ مورد جدید هرساله در انگلستان به این بیماری مبتلا میشوند. سرطان اولیه استخوان از نوع ثانویه آن متفاوت است، این بیماری سرطانی است که پس از گسترش در بخش دیگری از بدن، در استخوانها گسترش مییابد.
علائم و نشانههای سرطان استخوان
سرطان استخوان میتواند تمامی استخوانها را تحت تأثیر قرار دهد، اما اغلب موارد استخوانهای بلند پاها یا ران را درگیر میکند. علائم اصلی عبارتاند از:
- درد مداوم استخوان که در طول زمان بدتر میشود و در شب ادامه مییابد.
- تورم و قرمزی (التهاب) استخوان که اگر استخوان آسیبدیده نزدیک مفصل باشد، میتواند حرکت را دشوار کند.
- وجود توده برجسته در استخوان
- استخوان ضعیف که راحتتر از حالت طبیعی میشکند.
اگر شما یا فرزندانتان در معرض درد شدید استخوان هستید و این درد روزبهروز بدتر میشود، حتماً به پزشک مراجعه کنید. در حالی که برای اطمینان بیشتر لازم است آزمایشات تکمیلی را انجام دهید.
انواع مختلف سرطان استخوان
برخی از انواع سرطان استخوان عبارتاند از:
- استئوسارکوم: شایعترین نوع سرطان استخوان که بیشتر کودکان و نوجوانان زیر ۲۰ سال را تحت تأثیر قرار میدهد.
- تومور اوینگ: بیشترین تأثیر را در افراد بین ۱۰ تا ۲۰ سال دارد.
- کندروسارکوم: بزرگسالان بالای ۴۰ سال را تحت تأثیر قرار میدهد.
سرطان استخوان ناشی از چیست
در اغلب موارد، مشخص نیست که چرا بدن یک فرد سرطان استخوان را توسعه میدهد. شما در معرض ابتلا به سرطان استخوان قرار دارید، اگر:
- هنگام پرتودرمانی در معرض پرتوها قرارگرفته باشید.
- اگر دچار بیماری پاژه استخوان باشید – با این حال، تعداد بسیار کمی از افراد مبتلابه بیماری پاژه، سرطان استخوان میگیرند
- یک اختلال ژنتیکی نادر به نام سندرم لی-فرامنی داشته باشید؛ افراد مبتلابه این بیماری نسخه معیوب ژنی را دارند که معمولاً به توقف رشد سلولهای سرطانی کمک میکند.
سرطان استخوان چگونه درمان میشود
درمان سرطان استخوان بستگی به نوع سرطان دارد و اینکه تا چه حد گسترده شده است. اکثر مردم راههای زیر را امتحان میکنند:
- جراحی برای حذف استخوان سرطانی: اغلب استخوان حذف شده را جایگزین یا بازسازی میکنند، اما گاهی نیز لازم است قطع شود.
- شیمیدرمانی: درمان با داروهای سرکوبکننده قوی.
- رادیوتراپی: از پرتو برای از بین بردن سلول سرطانی استفاده میکنند.
دورنما
سرطان استخوان به علائم مختلفی ازجمله سن، نوع سرطان استخوان، میزان گسترش سرطان (مرحله) و اینکه چقدر احتمال دارد بیشتر گسترش یابد (درجه) بستگی دارد. به طور کلی، درمان سرطان استخوان در افرادی که این بیماری در بدنشان گسترش نیافته، راحتتر است. از هر ۱۰ نفر ۶ نفر آنها تا ۵ سال پس از زمان تشخیص زندگی میکنند و بسیاری از آنها بهطور کامل درمان میشوند.
درد استخوان
درد ناشی از سرطان استخوان با حساسیت در استخوانهای آسیبدیده آغاز میشود. این حساسیت بهتدریج به درد مداومی تبدیل میشود که شب و روز ادامه دارد. سرطان استخوان میتواند همه استخوانها را تحت تأثیر قرار دهد، اما اغلب بر استخوانهای بلند پاها یا ران اثر میگذارد. گاهی اوقات درد ممکن است با آرتریت در بزرگسالان یا درد رشد در کودکان و نوجوانان اشتباه گرفته شود.
علائم دیگر
برخی از افراد تورم و قرمزی (التهاب) را تجربه میکنند یا متوجه تودهای در اطراف استخوان آسیب دیده میشوند. اگر استخوان در نزدیکی مفصل باش، تورم ممکن است استفاده از مفصل را دشوار سازد. در برخی موارد، سرطان استخوان را ضعیف میکند و باعث میشود بعد از یک سقوط یا آسیب جزئی، استخوان سریعاً شکسته شود. دیگر علائم نادر عبارتاند از:
- دمای بالای (تب) ۳۸C یا بیشتر
- کاهش وزن نامشخص
- عرق کردن بخصوص در شب
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد
اگر شما یا فرزندانتان در معرض درد شدید استخوان هستید و این درد روزبهروز بدتر میشود یا یکی از علائم بالا را دارید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. سرطان، زمانی رخ میدهد که سلولها در منطقه خاصی از بدن شما تقسیم شده و سریعاً تکثیر یابند. این فرآیند تودهای بافتی است که تومور نامیده میشود. علت اصلی اینکه چرا چنین اتفاقی میافتد اغلب مشخص نیست، اما مورد خاصی میتوانند شانس شما را افزایش داده و باعث توسعه بیماری شوند، ازجمله:
- رادیوتراپی در گذشته
- بیماریهای استخوانی ازجمله پاژه استخوان
- بیماریهای ژنتیکی نادر از قبیل سندرم
رادیوتراپی
قرار گرفتن در معرض پرتوها در رادیوتراپی باعث میشود بعدها در سلولهای استخوانی تغییرات سرطانی ایجاد شود.
شرایط استخوانی
برخی از شرایط غیراستخوانی که بر استخوانها تأثیر میگذارند، ممکن است شانس ابتلا به سرطان استخوان را افزایش دهند، اگرچه میزان خطر کم است. بهطور خاص، بیماری به نام پاژه استخوان، خطر ابتلا به سرطان استخوان را در افراد بالای ۵۰-۶۰ سال افزایش میدهد. شرایط دیگری که موجب رشد تومور در استخوانها میشود، مانند بیماری اولیر، همچنین میتواند خطر ابتلا به سرطان استخوان را افزایش دهد.
شرایط ژنتیکی
اختلال نادر ژنتیکی که سندروم لی-فرامنی نامیده میشود میتواند خطر ابتلا به سرطان استخوان را افزایش دهد. افراد مبتلابه این سندروم دارای نمونه معیوب یک ژن هستند که معمولاً به توقف رشد تومورهای بدن کمک میکند.
دیگر شرایط
افراد مبتلابه نوعی سرطان نادر چشم، رتینوبلاستوما، همانند یک کودک ممکن است سرطان استخوان را بیشتر توسعه دهند، زیرا همان ژن معیوب ارثی ممکن است باعث ایجاد هر دو بیماری شود. تحقیقات نشان داده در نوزادان مبتلابه فتق نابال، احتمال سرطان تومور اوینگ ۳ برابر بیشتر است.
تشخیص
اگر از درد استخوان رنج میبرید، پزشک شما قبل از انجام آزمایشهای بیشتر، درباره علائم و منطقه آسیبدیده از شما سؤالاتی خواهد پرسید. پزشک شما در جستجوی هر نوع تورم یا توده خواهد بود و درصورتیکه شما سؤالاتی در خصوص منطقه آسیبدیده داشته باشید میتوانید مطرح کنید