تومور غیر سرطانی (خوشخیم) پانکراس تودهای است که به بخشهای دیگر بدن گسترش (متاستاتیزه نمیشود) نمییابد – سرطان پانکراس خوشخیم نامیده میشود. تومورهای غیر سرطانی معمولاً زندگی فرد را تهدید نمیکنند، اغلب با جراحی برداشته میشوند و برنمیگردند.
کیست کاذب پانکراس
کیست کاذب پانکراس، کیسهای از مایع آبکی روشن یا زرد است. این مایع مقدار زیادی آنزیم پانکراس از جمله آمیلاز، لیپاز و تریپسین دارد. کیست کاذب پانکراس بیشتر در آقایان رایج است تا خانمها. گاهی اوقات یکی از این کیستهای کاذب رشد میکنند. گاهی اوقات چندتای آنها رشد میکنند یا تکثیر میشوند. حدود دو سوم همه کیستهای کاذب پانکراس در انتهای پانکراس رشد میکنند.
کیستهای کاذب معمولاً با آسیب رسیدن به پانکراس یا پانکراتیت ایجاد میشوند. پانکراتیتها التهاب یا عفونت پانکراس هستند که میتوانند حاد هم باشد و یا به صورت ناگهانی ایجاد شوند یا تنها مدت کوتاهی عمر میکنند. این کیستها میتواند مزمن باشند، به این معنا که مدت زمان بیشتری طول میکشد اما علائمی خفیفتر از پانکراتیت حاد دارد. کیستهای کاذب پانکراس ممکن است بهخودیخود از بین بروند. اگر موجب درد شوند یا عفونت آنها رشد کند، پزشک آنها را از بین میبرد.
- این مطلب را نیز بخوانید: سرطان دهانه رحم چیست؟ بررسی کامل نشانهها، علل و نحوه درمان آن
نئوپلاسم کیستی سروز (SCN)
نئوپلاسم کیستی سروز (SCN) توموری غیر سرطانی است که از بافت غدهای رشد میکند. همچنین به آن ورم غده کیستی سروز نیز میگویند. بافت غدهای اغلب مایعی را تولید و ترشح میسازد. SCNها وقتی مایعات ساخته میشوند و کیست را میسازد، تشکیل میشوند. SCNها بیشتر در زنان اتفاق میفتند تا مردان. بیشتر SCNها در سر و بدن پانکراس اتفاق میفتند. SCNها به ندرت علائمی را ایجاد میکنند. اگر علائمی مانند درد داشته باشند، قابل درمان هستند. معمولاً جراحی روشی برای درمان آنها به شمار میرود.
عوامل خطر سرطان پانکراس
عامل خطر چیزی است که خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. ممکن است یک رفتار، ماده یا شرایط بخصوص باشد. بیشتر سرطانها نتیجه عوامل خطر هستند. اما گاهی اوقات سرطان پانکراس در افرادی که هیچ عامل خطری که در ادامه آمده است ندارند، رشد میکند.
شرایط پیش سرطانی پانکراس شامل نئوپلاسم کیستی مخاط (MCN) و نئوپلاسم داخل مجرای مخاط (IPMN) میشود. آنها سرطانی نیستند اما میتوانند گاهی اوقات به سرطان پانکراس تبدیل شوند اگر تحت درمان قرار نگیرند. برخی از عوامل خطر سرطان پانکراس همچنین ممکن است باعث شرایط پیش سرطانی شوند. عوامل خطر معمولاً به ترتیب مهمترین و کم اهمیتترین هستند. اما در بیشتر موارد، رتبهبندی آنها با اطمینان، غیرممکن است.
عوامل خطر شناختهشده:
- تنباکو
- چاقی
- دیابت
- سابقه خانوادگی سرطان پانکراس
- شرایط ژنتیکی خاص
- پانکراتیت مزمن
عوامل خطر احتمالی:
- الکل
- عدم فعالیت فیزیکی
- خوردن گوشت قرمز و فرآوری شده
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
- هلیکوباکتر پیلوری
- ویروس هپاتیت ب
- بیماری لثه
- فیبروز کیستی
تحقیقات نشان میدهد که هیچ ارتباطی میان قهوه و خطر ابتلا به سرطان پانکراس وجود ندارد.
کاهش خطر ابتلا به سرطان پانکراس
- سیگار نکشید و در معرض دود سیگار قرار نداشتن.
- حفظ وزن بدن
- فعالیت فیزیکی
- محدود ساختن میزان مصرف گوشت قرمز و فرآوری شده
- داشتن رژیم غذایی سالم و درست
- مراجعه به دکتر برای چکآپ کامل
نشانههای سرطان پانکراس
سرطان پانکراس ممکن است در مراحل اولیه هیچ نشانه یا علائمی نداشته باشد. نشانهها و علائم زمانی که تومور رشد میکند و تغییراتی در بدن ایجاد میشود، خودشان را نشان میدهند.
اگر هر یک از علائم یا نشانههای زیر را داشتید به پزشک مراجعه کنید:
- پوست زرد و سفیدی چشمها
- درد در قسمت فوقانی شکم
- مدفوع چرب که به رنگ روشن، بزرگ و شناور است
- کاهش وزن ناگهانی
- از دست دادن اشتها
- خستگی
- تهوع و استفراغ
- سوءهاضمه
- احساس سیری بعد از وعده غذایی کم
- نفخ
- اسهال یا یبوست
- خارش
- ادرار تیره
- تب و لرز
- تورم پا